WIGGLY HOUSE

Year:

2015

 

Program:

Residential

 

Status:

Built

 

Site:

Como

 

Built surface:

160 m²

 

Total cost:

300.000 €

Wigglyhouse

 

Wiggly house is a single-family residential building located in a difficult context 50km away from Milan in Italy, characterized by multi-storey buildings that surround it.

Because of this promiscuity, the house tries to protect itself reducing  the openings toward the outside as much as possible, compensating with big or smaller patios, both closed and open, that give light to the inner spaces in a more suitable way.

The covering reaffirms this principle. Canadian gray granite covers the entire building to symbolize this idea of protection with the exception of the walls where the volume is subtracted by the grey-plaster made patios.

This way the building tries to open upwards:

the pitch of the roof folds restless in search of the zenithal light in an almost gestural attitude, generating three light stacks in the living room,in the kitchen and in the “meditation room” at the end.

The pitches of the roof alternate, “wiggling” the sequence of the lines of the roof section.

So in the inner spaces the value of the light is emphasised.